Cesta do Albánie, den první – deštivý přesun do Maďarska

I cesta může být cíl…

Každý rok si říkám: příští cestu si naplánuji již pečlivěji. Začnu už na jaře, nic nepodcením, ať nic nevynechám, ať poznám co nejvíce zajímavých míst. A každý rok je to stejné. Měsíc před odjezdem a já nemám ani čárku z přípravy. A letos zbývá 14 dní do odjezdu a jediné, co vím, je, že odjíždím v sobotu, vracím se za 14 dní a chci projet Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu, Černou Horu, Kosovo, Severní Makedonii a Albánii. Vlastně zbývají tři dny do odjezdu a já konečně naklikal trasu tam a zpět. Rozhodl jsem se pro punk. Plán byl: Neplánovat!

Nic víc, nic míň. V duchu názvu písně Mňágy se vydám na cestu a budu si užívat to nejdůležitější, samotnou cestu, samotný výlet. Kam dojedu, tam dojedu, však určitě pokaždé zažiju něco nezapomenutelného. Jen já, Kawi a v duchu Janinka.

Toliko sentimentálních řečí.

Úkolem prvního dne je přejet ČR a co nejvíce ukrojit z Maďarska a dostat se co nejblíže k chorvatským hranicím. Což se mi vcelku podařilo, jen déšť mě provázel téměř celou cestu. Ale musím uznat, nové nepromoky jsou super. A proto si je sundávám až na pokoji. 😉

Veselou historku zažívám v Bratislavě na pumpě, kde stojí tři motorky. V rámci small talku poukazuji na RZ kluků, že mají také Královéhradecký kraj. A za půl minuty se řehtáme, protože zjišťujeme, že bydlí ve vedlejší vesnici. Svět je malý.

Z Bratislavy jedu směr jihozápadní cíp Balatonu. Vynechávám dálnice a zjišťuji, že 115 km/h na dálnici je úplně jiných 115 než na běžné silnici. Dálnice je prostě nuda.

Okolo páté hodiny spustím Booking a zjišťuji, že ceny u BalatonuS jsou trošku vyšší. Takže objednávám ubytování 30 km před, ve městě Sümeg. Kousek za hotelem se ční starobylý hrad, ale Janu určitě víc zajímá, co jsem večeřel. Luxusní masové plátky s bramborami. Na závěr zákusek Róza. Já tu maďarskou kuchyni miluji, výborně ochucené, porce jako blázen a ceny lidové. Asi proto byla celá restaurace plná. Po krátké procházce městečkem uléhám a při psaní těchto řádků přemýšlím, proč se vlastně to Rakousko-Uhersko rozpadlo. Vždyť jim to tak hezky sluší.

Dnešní denní nájezd: 489 km

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest

0 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments